Φαγητό στη Λίμνη Πλαστήρα – Φασολάδα με Λουκάνικο

Ο χειμώνας είναι η αγαπημένη εποχή στην λίμνη πλαστήρα είναι η εποχή που τα όσπρια έχουν την τιμητική τους! Tα όσπρια, θεωρώ, ότι μαζί με το χωριάτικο λουκάνικο απογειώνει τη γεύση και μας φέρνει ποιο κοντά στον χειμώνα και ένα λόγο παραπάνω να ανέβουμε στην λίμνη πλαστήρα να απολαύσουμε τα τοπία που κρύβει το µικρό θαύµα της Θεσσαλίας. Μια τέτοια συνταγή είναι και η σημερινή Φασολάδα με Λουκάνικο, όλα σιγοβρασμένα μέσα στον ξυλόφουρνο στο τσικάλι, φυσικά γίνονται και με κάθε άλλο τρόπο, πήλινο σκεύος γάστρα στον φούρνο του σπιτιού μας.

Συνταγή

Υλικά:

  • 400 gr. φασόλια λευκά
  • 300 gr. λουκάνικο χωριάτικο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 μικρό πράσο
  • 1-2 κλωναράκια σέλινο
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 150 ml. Ελαιόλαδο
  • Πάπρικα γλυκιά
  • Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
  • Μαντζουράνα
  • Θυμάρι
  • Μπούκοβο προαιρετικά
  • Αλάτι

Οδηγίες:

  1. Βάζουμε αποβραδίς τα φασόλια να μουλιάσουν
    Την άλλη μέρα βράζουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά αλλά όχι να λιώσουν.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
    Κόβουμε τα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια και το λουκάνικο σε μέτριες φέτες.
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το λουκάνικο, μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τα λαχανικά και σοτάρουμε 2-3 λεπτά.
  4. Μέσα σε μια γάστρα ή πυρίμαχο σκεύος με καπάκι προσθέτουμε τα φασόλια, τα σοταρισμένα υλικά, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
    Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, την ζάχαρη, το ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
    Ανακατεύουμε καλά! Τέλος προσθέτουμε ζεστό νερό, περίπου μέχρι να καλυφθούν τα φασόλια.
    Αυτό βέβαια το βλέπουμε και κατά το βράσιμο του φαγητού, αν χρειαστεί προσθέτουμε πάντα ζεστό νερό για συμπλήρωμα.
    Βράζουμε μέχρι να χυλώσει το φαγητό μας!
  5. Ψήνουμε για 4 περίπου ώρες σε μέτρια θερμοκρασία.
    Σερβίρουμε την φασολάδα και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο καυτερό, όπως μπούκοβο ή ακόμη συνοδεύουμε με φρέσκο πράσο!.

Δείτε το μενού μας για ιδέες σε κρεατικά και πιάτα της ώρας.